30 listopada 2009

Sałatka SiO

Zostało mi trochę szpinaku z obiadu i pomyślałam, że warto go wykorzystać do sałatki. No bo właśnie kończy się II Bar Sałatkowy a ja tu tylko jedną sałatkę popełniłam.

Z racji wykorzystanych składników ochrzciłam powstałą sałatkę SiO, jak Szpinak i Orzechy. Mój mąż wykorzystuje w pracy tlenek krzemu, więc może mu się spodoba...

Składniki:
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 40 g łuskanych orzechów włoskich
  • łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli, pieprz
 Wymieszać sok z oliwą, posolić i popieprzyć. Szpinak porwać na kawałeczki i wymieszać z większością orzechów. Posypać pozostałymi orzechami (kilka sztuk) i polać sosem. Nie wszystkie orzechy od razu mieszamy, bo by nam zginęły w masie szpinakowej i tyle byśmy je widzieli.


28 listopada 2009

Surówka z kapusty pekińskiej

Ta sałatka chodzi za mną ostatnio w ciąg i mogę ją jeść na okrągło.

Składniki:
  • główka kapusty pekińskiej
  • pół puszki kukurydzy
  • dwa ogórki kiszone
  • łyżka majonezu
  • cztery łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
Jak to przy sałatkach i surówkach bywa przygotowanie nie jest zbyt wyszukane. Kapustę należy poszatkować, ogórki pokroić w kosteczkę. Wymieszać wszystkie składniki i gotowe.




Ten przepis uczestniczy w

II Bar sałatkowy zaproszenie

15 listopada 2009

Placek miodowy z gruszkami i orzechami

Rzutem na taśmę udało mi się coś przygotować na tegoroczny Orzechowy Tydzień. W zeszłym roku z tej okazji upiekłam ciasto orzechowo-czekoladowe. W tym roku też było ciasto - wariacja na temat placka z owocami, który jest najczęściej przeze mnie przygotowywanym ciastem. Dzięki zamianie części cukru na miód ciasto zupełnie zmieniło swój smak i moim zdaniem dobrze współgra z gruszkami i orzechami.

Składniki:
  • 400 g mąki
  • 200 g masła
  • 150 g miodu
  • 100 g cukru
  • 4 jajka
  • małe opakowanie proszku do pieczenia
  • 1 kg gruszek
  • 50 g łuskanych orzechów włoskich
Masło utrzeć z miodem i cukrem. Dodać żółtka i dalej ucierać. Białka ubić, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wymieszać wszystko razem na jednolitą masę i wyłożyć do natłuszczonej formy. Gruszki obrać, wyciąć gniazda, podzielić na ćwiartki i układać na cieście. Pomiędzy gruszkami poutykać orzechy. Piec ok 40 minut w temperaturze 180 stopni. 


11 listopada 2009

Żurek

Kiedy wspomniałam małżonkowi, że w tym roku też jest Gotowanie po polsku, to od razu dostałam zamówienia na zrobienie żurku. Kiedyś oglądał w telewizji program o kuchni polskiej i było tam powiedziane, że nie bigos, nie schabowy, nie nic innego, ale właśnie żur jest najbardziej tradycyjną polską potrawą.

A zatem dzisiaj nadszedł dzień mojego debiutu żurowego.

Składniki na zaczyn:
  • 200 g razowej mąki żytniej
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki zakwasu na chleb lub kromka razowego chleba
Ponieważ miałam przygotowany zakwas na chleb to spróbowałam użyć go do stworzenia zakwasu na żur. Nigdzie nie znalazłam przepisu, który by go wykorzystywał, wszędzie był tylko ten chleb razowy. Zaryzykowałam i udało się.
Mąkę zalać letnią przegotowaną wodą, dodać czosnek i zakwas lub chleb. Przykryć gazą i odstawić na kilka dni w ciepłym miejscu. Jeśli nie chcemy, aby powstał kożuch należy co jakiś czas mieszać. Ja nie mieszałam, kożuch się zrobił, ale przed użyciem zdjęłam go z zakwasu i nie zaszkodziło to potrawie.

Składniki na żurek:
  • zaczyn
  • 250 g wędzonego boczku
  • ok. 700 g białej kiełbasy (najlepiej po lasce na osobę)
  • kawałek selera
  • 2 pietruszki
  • marchewka
  • por
  • łyżka tartego chrzanu
  • majeranek (ja dałam kilka ususzonych gałązek)
  • 2 posiekane lub zmiażdżone ząbki czosnku
  • łyżeczka soli
  • po jajku lub dwóch na osobę
 Kiełbasę, pokrojony w kostkę boczek i włoszczyzną zalać 4 litrami wody. Zagotować i gotować ok. 45 minut. Po tym czasie wyjąć włoszczyznę. Z zaczynu odcedzić płynne i wlać do wywaru. Mąki nie dodajemy, chyba że bardzo zależy nam na razowych kluskach w zupie. ;-) Wlać zaczyn. Dodać czosnek, majeranek, chrzan oraz sól i zagotować. Podawać z jajkiem



Potrawa uczestniczy w akcji "Gotujemy po polsku!", której patronuje agregator blogów kulinarnych zPierwszegoTloczenia.pl.

Gotujemy po polsku! - edycja II

A w ramach postscriptum anegdota. Kiedyś w schronisku na Przehybie w karcie dań znalazłam potrawę o nazwie "żurek z jakiem". Od razu wyobraziłam sobie dorodnego jaka pływającego w zupie. Od tamtego czasu żurek z jakiem na stałe wszedł do naszego rodzinnego słownika.

10 listopada 2009

Pierogi z kaszą gryczaną

Gotujemy po polsku! - edycja II

Zeszłoroczne "Gotowanie po polsku" to była moja pierwsza blogowa akcja kulinarna. Było to tuż po założeniu tego bloga. Jak sobie pomyślę, że od tego czasu minął zaledwie rok to nie mogę w to uwierzyć Tyle się zmieniło przez ten czas w kulinarnej blogosferze...

Nic więc chyba dziwnego, że gdy Grumki ogłosili, że w tym roku wraz z serwisem zPierwszegoTloczenia.pl też organizują tę akcję uznałam, że i tym razem nie może mnie w niej zabraknąć. Poprzednio przygotowałam z tej okazji grzane piwo i uszka do barszczu. Tym razem też zacznę od pierogów. Pierogów z kaszą gryczaną i serem. Przepis na farsz pochodzi z dodatku  "Potrawy wigilijne i świąteczne" do gazety "Nowa Pani
domu" z 2005 roku. I rzeczywiście po raz pierwszy robiłam tę potrawę na wigilię, aby mój mąż, który nie lubi ani grzybów ani ryb, a do śledzi pała dozgonną nienawiścią, też mógł zjeść z tej okazji coś, co mu zasmakuje. A pierogi to jest to co bardzo lubi.U mnie często jest tak, że jakąś potrawę robię po raz pierwszy z okazji jakiś świąt, a potem dostaje się ona również do naszego codziennego jadłospisu. No może nie aż tak bardzo codziennego, bo większość z nich jest dosyć pracochłonna. Do takiego "prawie codziennego" jadłospisu. Tak jest też w przypadku tych pierogów. Za bardzo nam zasmakowały, żeby je jeść tylko raz do roku.

Składniki na ciasto (takie samo jak w uszkach)
  • 40 dag mąki
  • gorąca woda
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli
Mąkę wysypać na stolnicę, po czym dolewać gorącej wody i zagarniać suchą mąkę od brzegów. Mniej więcej połowa mąki powinna pozostać sucha. Następnie dodać żółtko, olej i sól. Zagnieść, przykryć ciasto i odstawić na kwadrans.

Składniki na farsz:
  • szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • 30 dkg sera twarogu
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, majeranek
Na patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. Kaszę i twaróg przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać cebulę i przyprawy, dokładnie wymieszać.

Ciasto rozwałkować i wycinać z niego kółka (np. szklanką lub kubkiem). Nakładać farsz i zalepiać.
Gotować w osolonej wodzie.

W przepisie oryginalnym radzą, aby pierogi podawać ze skwarkami i śmietaną. Podejrzewam, że miało tam być "ze skwarkami lub śmietaną", bo połączenie skwarków i śmietany brzmi mało apetycznie. Ja preferuję polanie pierogów podsmażoną cebulką z olejem.