4 grudnia 2010

Muffiny z musli

Przepis pochodzi z książki "Rok z kuchni". Z tej książki robiłam już roladę jabłkową. Niestety jeszcze się nie dorobiłam muffinkowej formy, więc tradycyjnie robiłam je w postaci babeczek.

Składniki:
  • 150 g mąki pszennej
  • 75 g razowej mąki żytniej
  • 100 g musli (nie licząc tego do posypania)
  • 120 g rodzynek
  • 120 g cukru
  • 2 jajka
  • 250 g mleka
  • 100 g masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Stopić i ostudzić masło. Wymieszać mąki, proszek do pieczenia, musli, rodzynki, cukier i sól. Jajka ubić wraz z mlekiem i wymieszać z masłem. W sypkich składnikach zrobić dołek i wlać do niego mokre. Wymieszać. Jak to przy muffinkach ma być byle jak i z grudkami. Nałożyć od foremek z papilotkami lub natłuszczonych. Posypać musli. Piec 20 minut w temperaturze 210 stopni. Wyjąć z piekarnika, zostawić na 5 minut po czym wyjąć z foremek. Pozostawić na metalowej kratce do wystudzenia.

Idealne na drugie śniadanie.


2 komentarze:

  1. Już od jakiegoś czasu chodzą za mną mufinki lub coś podobnego, no mam straszną ochotę. Może zafunduje sobie podczas eksperymentów kawowych, które mam zamiar w najbliższym czasie zamieścić u siebie na blogu.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń