3 sierpnia 2012

Słodkie lassi z mango i słone lassi z papryczką

Na dzisiejsze wspólne gotowanie nie mogłam się zdecydować jakie lassi opublikować – słodkie czy słone. Więc będą oba. Do wyboru do koloru.

Słodkie mango lassi 

Składniki:
  • 3 szklanki jogurtu naturalnego lub maślanki
  • szklanka mleka
  • szklanka mieszanki lodu z wodą
  • szklanka zmielonego miąższu mango (tyle daje mniej więcej mango ważące 300 g)
  • 4 łyżki cukru
Wymieszać wszystkie składniki i zblendować tak, aby lód się skruszył.


Słone lassi z ostrą papryczką

Składniki:
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego lub maślanki
  • szklanka mleka
  • szklanka mieszanki lodu z wodą
  • pół łyżeczki soli
  • 1 ostra papryczka (najlepiej chilli) lub do smaku (można dać mniej jak ktoś nie lubi smoka w gębie)
Papryczkę obrać, oczyścić z pestek i drobno posiekać. Dalej tak jak poprzednio – wszystko wymieszać i zblendować.


Co do mango lassi, to nie było niespodzianek. Wiedziałam, że będzie pyszne. Bardzo byłam natomiast ciekawa lassi słonego. Moim zdaniem jest ciekawe i na upały również rewelacyjne, ale degustatorzy stwierdzili, że wolą słodkie i mam więcej ze słonym nie eksperymentować.

A we wspólnym lassowaniu oprócz mnie udział brały:
Kuchnia indyjska

7 komentarzy:

  1. To lassi z papryczką mnie zaciekawiło. Chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj Dobromiło,
    również zastanawiałam się nad wyborem lassi:) Myślę, że dodatek papryczki jest super pomysłem:) Chociaż ja również wybrałabym słodkie lassi:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wybieram słodkie.. za sprawką mango!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiem, czy wytrawna wersja przypadlaby mi do gustu, ale slodka bardzo lubie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. chyba jednak wole na slodko, chociaz oryginalna to ta pikantna ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. U nas nareszcie cieplo - takie slone lassi na upaly w sam raz! :)


    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń