Robiłyśmy według tego przepisu.
Składniki:
2 łyżki oliwy
ok. kilograma udek lub pałeczek z kurczaka (ja wzięłam cztery tzw. ćwiartki)
sól i świeżo mielony pieprz
4 szalotki (zamieniłam na małe cebulki)
3 ząbki czosnku
pół szklanki wytrawnego białego wina
szklanka bulionu z kurczaka

łyżka tymianku
2 łyżki estragonu, do przybrania
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, a oliwę na patelni. Części kurczakowe posolić i popieprzyć i smażyć ok. 10 minut, aby przybrązowiały. W międzyczasie obrać cebulę i czosnek. Cebulę pokroić w półplasterki, czosnek w cieniutkie plastereczki. Podsmażonego kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę i czosnek wrzucić na patelnię po kurczaku i smażyć kilka minut. Po tym dodać wino, bulion, musztardę i tymianek i zagotować. Zalać tym wszystkim kurczaka, przykryć i wstawić do pieca. Piec ok. 45 minut. Następnie wyjąć kurczaka, sos przełożyć z powrotem na patelnię i gotować ok. 10 minut, aby zmniejszył dwukrotnie objętość i zgęstniał. Polać kurczaka, posypać estragonem i podawać.
wszystko fajnie, tylko ten kurczak powinien mieć złocisty kolor, a nie taki jakby był dopiero co oskubany. Zresztą nawet w przepisie jest wyraźnie - żeby go zrumienić
OdpowiedzUsuńOwszem, tylko co z tego, skoro potem nabrał sinej barwy od sosu? Moje towarzyszki ze wspólnego gotowania zrobiły lepsze zdjęcia niż ja a też im wyszedł szarawy.
OdpowiedzUsuńHej, świetny przepis, chyba będę mieć co jeść na dzisiejszym obiedzie
OdpowiedzUsuńA co dalej? Wracaj na bloga!
OdpowiedzUsuńLooking for the best place to buy Psychedelics Products Online ?
OdpowiedzUsuńVisit the website below and thank me latter
buy MDMA without prescription
buy magic mushrooms for depression
where to buy magic mushrooms for severe pains online