Ponieważ nie mam ghi, używałam zamiast niego oleju. Tam gdzie piszę „olej” wszędzie powinno się użyć ghi.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki razowej mąki (ja używam pszennej - grahama)
- pół łyżeczki soli
- łyżka oleju
- 400-500 g zielonego groszku (używam mrożonego)
- 2,5 łyżeczki zmielonej kolendry
- pół łyżeczki kuminu
- 1 zmielony goździk
- pół łyżeczki chilli
- pół łyżeczki soli
- ćwierć łyżeczki kardamonu
- ćwierć łyżeczki cynamon
Wymieszać mąki, sól i olej. Dolewać wody i wygniatać tak aby uzyskało konsystencję nadającą się do wałkowania. Wygniatać przynajmniej 5 minut.
Odrywać po dwa równe kawałki i rozwałkowywać na cieniutkie placki możliwie podobne do siebie. W tym czasie reszta ciasta powinna być przykryta wilgotną ściereczką. Na jeden z bliźniaczych placków nałożyć nadzienie, drugi posmarować olejem i położyć tłustą stroną na nadzieniu. Połączyć brzegi i lekko rozwałkować całość. Smażyć na małej ilości tłuszczu aż zbrązowieje. W książce kazali zrobić suche i chrupiące, ale mnie miękkie bardziej smakuje.
Z podanej ilości składników wychodzą mi 4 placki wielkości dużej patelni.
Kolejna moja potrawa z serii „brzydkie ale pyszne”…
Potrawa przygotowana w ramach akcji Ireny i Andrzeja
5 komentarzy:
Uwielbiam kuchnie indyjską:)
I te placuszki...wyszły ci naprawdę zacnie:)
A ghee nie masz zawsze? Bo bardzo łatwo je zrobić...a ostatnio nawet zobaczyłam że klarowane masło mozna kupic:)
Bardzo apetyczny placek.
Bardzo lubie parathe, ale skoro ma być i tak smażenina to ghee obowiazkowo. Nie ma jak ten aromat.
Klarowane maslo produkuje firma Mlekowita.
Wiem, że bez ghee to nędzna podróba i że można kupić klarowane masło. Pewnie kiedyś się poprawię. A tak na razie przynajmniej mogę oznaczać niektóre przepisy jako "wegańskie" ;-)
Witaj ! Wiem, że masz kontakt z Pelą, proszę daj jej znać, ze wygrała nagrodę za komentarz na moim blogu ( bon do DUKI za 200 zl), organizatorzy proszą o przesłanie danych. Proszę o kontakt na grazyna0071@wp.pl. Pozdrawiam :)
Danie indyjskie pysznie się zapowiada !
Prześlij komentarz