25 grudnia 2008

Łódzkie makiełki

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 19.XII.2008 - 03.I.2009
Ostatnio dowiedziałam się, że makiełki to potrawa regionalna Łodzi, Wielkopolski i Śląska (tam znane są jako makówki). A zawsze wydawało mi się, że to taka typowa potrawa wigilijna...

Składniki:
  • pół angielki (tudzież weki, francuza, batona, kawiorki, bułki paryskiej, lub wrocławskiej - zależnie gdzie mieszkamy; więcej na ten temat na blogu Wikisłownika)
  • 600 g maku
  • 1,2 l mleka
  • 10 łyżek miodu
  • dużo bakalii i orzechów
  • łyżeczka olejku zapachowego (migdałowy, rumowy) lub po prostu trochę rumu
Mak zalać mlekiem i zagotować. Następnie przekręcić przez maszynkę. Bardzo ważne: nie należy wcześniej odciskać maku! Mak musi być wilgotny, bo inaczej nie dałoby się tego przełknąć.



Bakalie i orzechy rozdrobnić na kawałki o wymiarach mniej więcej pół na pół centymetra. Przemielony mak posłodzić miodem i wymieszać z bakaliami. Angielkę (czy jak to tam nazywamy) kroimy na nieduże kawałki. Ja najpierw kroję ją na maszynie na bardzo cienkie kromki a następnie w centymetrowe kwadraty. Ale właściwie to im mniejsze kawałki tym lepiej, ale jest to ciężkie do wykonania.
Następnie układać warstwami mak i pieczywo.

Wierzchnia warstwa powinna być makowa. Można przyozdobić np. migdałami.


W mojej rodzinie makiełki je się z bitą śmietaną. Polecam ten sposób podania, makiełki dużo na tym zyskują.


Brak komentarzy: