8 marca 2010

Zupa wielowarzywna z kapustą pekińską i kurczakiem

Oto całkowicie spontaniczna zupa. Spontan z okazji akcji "Przedwiośnie ... i jaka zupa?" oraz z okazji zalegających w lodówce zapasów kapusty pekińskiej. Skład zupy improwizowany, typu "na winie".

Składniki:
  • główka kapusty pekińskiej
  • 2 udka z kurczaka
  • 300 g mrożonki wielowarzywnej (skład typu marchewka, por, kalafior, fasolka szparagowa)
  • 3 ziemniaki
  • liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu
  • sól, pieprz, mielona papryka
 Udka obrać z mięsa i uzyskane mięso pokroić w kostkę. Kości wraz z przyległościami zalać 1,5 litra zimnej wody, dodać liść laurowy, ziele i pieprz, zagotować i gotować pół godziny. Kostki mięsa krótko podsmażyć na dość dużym ogniu. Gotowy wywar zlać odcedzając kości i przyprawy. Do wywaru wsypać mrożonkę i gotować kilka minut. Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę, kapustę opłukać i pokroić w paski. Do wywaru i warzyw dorzucić ziemniaki, kapustę i kurczaka. Gotować 15 minut, pod koniec posolić, popieprzyć i popaprykować do smaku.

1 komentarz:

kasiaaaa24 pisze...

Wygląda fajnie :) Uwielbiam zupy z mięsem :)