Dotychczas robiłam trochę spolszczoną wersję, wykorzystując mąkę kukurydzianą zamiast grochowej. Ale teraz mam już mąkę grochową zrobioną osobiście przez Mojego Kochanego Męża i mogę robić w pełni prawdziwe laddu. Porównując smak "prawdziwego" i "podrobionego" stwierdzam, że różnica nie jest duża, więc jak się nie ma mąki grochowej (a ja jej w żadnym polskim sklepie nie widziałam, nawet w Kuchniach Świata) spokojnie można ją zastąpić kukurydzianą. Nawet kolor mają podobny.
Ponieważ mąka produkcji MKM jest na razie bardzo gruboziarnista to muszę dodawać mniej masła niż w przepisie. Ale zamierzamy sobie sprawić odpowiednie sitko i ten problem zniknie.
Przepis pochodzi z książki „Kuchnia indyjska wegetariańska” autorstwa Joanny Sucheckiej.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki grochowej (lub kukurydzianej)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 200-300 g masła (dla bardzo gruboziarnistej mąki 150 g)
- 3/4 szklanki cukru pudru
- ewentualnie rodzynki lub orzechy
Zdjąć masę z ognia, dodać cukier i wymieszać.
Zostawić aż ostygnie na tyle, aby nie parzyło w palce, po czym formować w kulki.
Tym przepisem dołączam się do akcji Grumków Z widelcem po Azji. Dziwię się, że tak późno, bo kuchnie azjatyckie to przecież to co tygrysy lubią najbardziej.
Z racji użycia mąki z warzywa strączkowego dodaję też ten przepis do akcji Warzywa w słodyczach. Jakby ktoś się pytał jak się taką mąkę robi, to po prostu się mieli groch - cały lub w połówkach. MKM robi to śrutownikiem.
5 komentarzy:
Szkoda, że nie mogę spróbować...
Sam przepis to za mało :)
Niestety jeszcze nie wynaleziono protokołu na przesyłanie słodyczy internetem. Ale może kiedyś...
trochę faktycznie trzeba nad garnkiem spędzić...ale przekąska ciekawa :)
Ja to opiszę słowem Maleństwa - "Mniam" :-D To najlepsze określenie :-D
zrobiłam laddu z maki kukurydzianej , jedno słowo -genialne pyszności wstawiłam do lodówki
Prześlij komentarz