9 lipca 2011

Muffiny z jabłkami

Składniki do tych muffinek są raczej jesienne, ale akurat takie miałam pod ręką i oto co z nich wymyśliłam

Składniki:
  • 380 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • łyżeczka cynamonu
  • 3 jabłka
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 100 g oleju
Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól i cukier. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, dodać do "suchych" i dokładnie wymieszać. W drugiej misce połączyć mleko, roztrzepane jajka i olej. Wlać "mokre" do "suchych" i wymieszać. Nakładać do natłuszczonych foremek. Piec 20 minut w 200 st. C. Po upieczeniu parę minut potrzymać w formie po czym wyjąć.

4 komentarze:

Kaś pisze...

dobre na każdą porę roku :)

zauberi pisze...

takie połączenie smakuje cały rok :)

Dobromiła pisze...

Na szczęście macie rację :-)

Domi z kuchni pisze...

Śliczne muffinki :)
Właśnie otworzyłam słoik jabłek, więc pewnie reszta wyląduje w muffinkach :)

Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji,
Domi z kuchni :)