Składniki
- 4-6 dużych marchewek
- 2-4 łyżki kandyzowanego imbiru
- 1-2 ząbki czosnku
- 4 łyżki natki pietruszki
- sok z cytryny
- ćwierć filiżanki oliwy
- sól, pieprz
W książce imbir jest podany jako propozycja wzbogacenia smaku, ja zrobiłam tę sałatkę praktycznie wyłącznie z jego powodu.
Marchewki umyć, obrać i utrzeć na grubej tarce. Czosnek i natkę posiekać. Wymieszać marchew, czosnek, pietruszkę i imbir. Dodać sok, oliwę, posolić, popieprzyć i wymieszać. Przed jedzeniem odstawić na pół godziny do lodówki.
Smakuje ciekawie - bardzo fajna alternatywa wobec tradycyjnej marchewki z jabłkiem.
5 komentarzy:
super :) świetna propozycja dla marchwiaczków :)
Faktycznie bardzo interesująca i zdrowa alternatywa :)
Pysznie. A przede wszystkim zdrowo.
Bardzo fajna sałatka, chętnie zrobię ją dla mojej rodzinki :)
Ciekawa wersja marchewkowa :)
Prześlij komentarz