Składniki:
- 100 g masła (zimnego)
- 120 g żółtego sera
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- większa szczypta soli
- szklanka jogurtu greckiego (w oryginale była śmietana)
- po łyżeczce śmietany i cukru do posmarowania (niekonieczne)
Ser utrzeć na tarce. Posiekać masło i wstawić je w metalowej misce na moment do zamrażalnika. Wyjąć masło i wsypać do niego mąkę, proszek i sól. Wymieszać i rozkruszyć palcami na drobne grudki. Dodać jogurt i ser, dokładnie wymieszać. Uformować z ciasta kulki i wyłożyć na blasze przykrytej natłuszczonym papierem do pieczenia. Można posmarować po wierzchu wymieszaną śmietaną z cukrem. Zrobiłam tak, ale moim zdaniem było to zupełnie niepotrzebne. Następnym razem pominę.
Piec pół godziny w 180 stopniach.
Degustatorzy uznali, że dodanie oliwek do środka byłoby dobrym pomysłem, następnym razem muszę spróbować tak zrobić.
5 komentarzy:
A zdjęcie malucha w kucharskiej czapie to gdzie? :)
o tak, oliwki i ser byłyby pysznym pomysłem. ale można też sobie dodać je do kanapki :-)
Jeszcze się niestety nie dorobiliśmy kucharskiej czapy.
idealne dla malych lakomczuchow
O fajne! No te oliwki są dobrym pomyslem :) ostatnio zajadalam sie serem z oliwkami i byl pycha :) wiec byloby dobre!
Prześlij komentarz