Składniki:
- 1 kg bobu
- 50 g masła
- ćwierć szklanki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- gałązka rozmarynu
- półtorej szklanki bulionu
- cebula
- sól, pieprz
- 500 g makaronu wstążeczki (linguine)
- starty parmezan do posypania
Bób zalać na moment zimną wodą. Na głębokiej patelni rozgrzać masło i oliwę. Ząbki czosnku przekroić i wraz z rozmarynem wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Cebulę obrać i posiekać. Kiedy czosnek się przyrumieni wyjąć go wraz z rozmarynem i zamiast nich wrzucić cebulę. Bób odcedzić. Kiedy cebula się zeszkli wrzucić bób i zalać bulionem. Przyprawić i gotować na średnim ogniu ok. 20 minut, aż bób będzie miękki. W międzyczasie ugotować makaron. Wyłożyć na talerze makaron, zrobić wgłębienie, nałożyć do niego bobu i posypać parmezanem.
Razem ze mną bób gotowali:
3 komentarze:
Bób i makaron to znakomite połączenie, ja też zdecydowałam się na takie. Pozdrawiam
Ooo :) Widzę, że należysz do osób jedzących bób ze skórką :)
bardzo ciekawy przepis jestem ciekawa smaku...
Prześlij komentarz