Rzutem na taśmę udało mi się coś przygotować na tegoroczny
Orzechowy Tydzień. W zeszłym roku z tej okazji upiekłam
ciasto orzechowo-czekoladowe. W tym roku też było ciasto - wariacja na temat placka z owocami, który jest najczęściej przeze mnie przygotowywanym ciastem. Dzięki zamianie części cukru na miód ciasto zupełnie zmieniło swój smak i moim zdaniem dobrze współgra z gruszkami i orzechami.
Składniki:
- 400 g mąki
- 200 g masła
- 150 g miodu
- 100 g cukru
- 4 jajka
- małe opakowanie proszku do pieczenia
- 1 kg gruszek
- 50 g łuskanych orzechów włoskich
Masło utrzeć z miodem i cukrem. Dodać żółtka i dalej ucierać. Białka ubić, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wymieszać wszystko razem na jednolitą masę i wyłożyć do natłuszczonej formy. Gruszki obrać, wyciąć gniazda, podzielić na ćwiartki i układać na cieście. Pomiędzy gruszkami poutykać orzechy. Piec ok 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz