Oto moja druga propozycja do akcji "
Przedwiośnie ... i jaka zupa?" i chyba niestety już ostatnia. Zupka wyszła bardzo wiosenna, akurat na przedwiośnie.
Składniki:
- paczka mrożonych brokułów (ok. 400 g), inną porą roku pewnie bym wolała dać świeże
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki wody
- pół puszki kukurydzy
- sól, pieprz, suszony tymianek, suszona bazylia
Brokuły rozmrozić i zblanszować lub nierozmrożone pogotować 5 minut po wrzuceniu na osolony wrzątek. Cebulę pokroić jakkolwiek i podsmażyć. Do odsączonych brokułów dosypać podsmażoną cebulę oraz obrany czosnek, zalać wodą i rozdrobnić blederem. Do kremu wsypać odsączoną kukurydzę, wszystko zagotować i gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Pod koniec gotowania przyprawić do smaku.
3 komentarze:
Brokuły z kukurydzą to fajny pomysł ! Zapisuję do zrobienia :)
Dziękuję za odwiedziny. :-) Połączenie mi wyszło przypadkiem, bo z lodówki uśmiechnęła się do mnie otwarta puszka kukurydzy. Ale wyszło fajne, polecam.
przedwczoraj i ja robiłam brokułowy krem.. pyszny
Prześlij komentarz