10 marca 2010

Zupa-krem z brokułów z kukurydzą

Oto moja druga propozycja do akcji "Przedwiośnie ... i jaka zupa?" i chyba niestety już ostatnia. Zupka wyszła bardzo wiosenna, akurat na przedwiośnie.

Składniki:
  • paczka mrożonych brokułów (ok. 400 g), inną porą roku pewnie bym wolała dać świeże
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki wody
  • pół puszki kukurydzy
  • sól, pieprz, suszony tymianek, suszona bazylia
Brokuły rozmrozić i zblanszować lub nierozmrożone pogotować 5 minut po wrzuceniu na osolony wrzątek. Cebulę pokroić jakkolwiek i podsmażyć. Do odsączonych brokułów dosypać podsmażoną cebulę oraz obrany czosnek, zalać wodą i rozdrobnić blederem. Do kremu wsypać odsączoną kukurydzę, wszystko zagotować i gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Pod koniec gotowania przyprawić do smaku.

3 komentarze:

grazyna pisze...

Brokuły z kukurydzą to fajny pomysł ! Zapisuję do zrobienia :)

EPK pisze...

Dziękuję za odwiedziny. :-) Połączenie mi wyszło przypadkiem, bo z lodówki uśmiechnęła się do mnie otwarta puszka kukurydzy. Ale wyszło fajne, polecam.

asieja pisze...

przedwczoraj i ja robiłam brokułowy krem.. pyszny