27 sierpnia 2011

Chińskie szaszłyki

Przepis pochodzi z chińskiej książki kucharskiej z angielskim współtytułem "Everyday Dishes" (chińskiego nie dam rady przerysować).

W oryginalnym przepisie w składzie szaszłyków były jeszcze ostre (chyba) papryczki i tofu, ale akurat miałam problem z nabyciem jednego i drugiego.

Składniki:
  • pierś z kurczaka
  • zielona papryka
  • 2 cebule
  • kilka pieczarek
Składniki na sos-marynatę:
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • łyżka oleju sezamowego
  • pół łyżki zmiażdżonego czosnku
  • ziarna sezamu (dałam łyżkę)
  • cukier (ilości nie podano, a ja o nim zapomniałam - nie brakowało mi)
Mięso umyć, oczyścić i pokroić z grubą kostkę, paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kwadraty cebulę obrać i pokroić w ćwiartki, pieczarki umyć i ewentualnie obrać. Ponadziewać przygotowane składniki na patyczki do szaszłyków.

Wymieszać składniki sosu. Nałożyć pędzelkiem na szaszłyki.

Szaszłyki zgrillować lub upiec w piekarniku. Wybrałam tę drugą opcję - piekły się pół godziny w 200 stopniach. Na blasze obok upiekły się ziemniaczki widoczne w tle zdjęcia.



9 komentarzy:

nat. pisze...

Bardzo apetycznie wygladaja :)
Zdecydowanie trafilas w moje smaki - wyprobuje! =)

pozdrawiam serdecznie!

monami pisze...

świetna alternatywa dla zwykłych szaszłyków :)

Kasia pisze...

ponieważ kocham wszystko co azjatyckie, Twoje szaszłyki chińskie zdobyły dzisiaj moje podniebienie :) na pewno są bardzo smaczne!

Maggie pisze...

Apetycznie wygladaja! Bardzo lubie azjatycka kuchnie, wiec chetnie wyprobuje ten przepis.

Domi w kuchni pisze...

Uwielbiam cukinię w szaszłykach :)

tu-tusia pisze...

Ja też jestem fanką kuchni azjatyckiej, więc też mi się bardzo te szaszłyki podobają :)

Dobromiła pisze...

Cieszę się, że się Wam podoba :)

chantel pisze...

kusząca ta marynata, jestem ciekawa jakiego smaku dodaje :)

Chełkowski Tomasz pisze...

Lubię w chińskiej kuchni to, że proponuje nam nie tylko smaczne ale też w miarę zdrowe potrawy.