Składniki:
- 380 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku
- ćwierć łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- łyżeczka posiekanej natki
- średni por (biała część) lub kilka młodych porków
- 60 g czarnych oliwek
- łyżeczka suszonej bazylii
- 4 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 250 g mleka
- 100 g oliwy z oliwek
Wymieszać mąkę, proszek, sól, pieprz, natkę i bazylię. Pory pokroić w piórka, czosnek posiekać, oliwki poprzekrawać na połówki. Do wymieszanych sypkich dodać pory i czosnek, wymieszać. Osobno wymieszać roztrzepane jajka, mleko i oliwę. Do sypkich wlać mokre i wymieszać. Na końcu wmieszać oliwki. Nałożyć masę do natłuszczonych foremek.
Piec 20 minut w temperaturze 210 stopni C. Po wyjęciu z pieca trzymać jeszcze kilka minut w foremkach.
3 komentarze:
u mnie jeszcze ni razu muffin na słono nie było. Oj chyba tracę sporo.... przepis zapisany ;) brzmi genialnie
Też się za takimi stęskniłam. :)
Ja też nigdy takich nie robiłam. A co do oliwek to mój wróg numer 1 :D
Prześlij komentarz