Lekka moja modyfikacja przepisu to zastąpienie czerwonej cebulki żółtą i użycie musztardy bez ziarenek gorczycy. Jedno i drugie zapomniało mi się kupić.
Składniki:
- 2 garście miksu sałat
- 80 g odsączonych mandarynek z puszki
- tuzin czarnych oliwek bez pestek
- pół małej cebulki
- 60 g sera typu feta
- 2 łyżki octu balsamicznego
- łyżka oliwy
- pół łyżeczki cukru pudru
- pół łyżeczki musztardy
- sól, pieprz
Sałatę opłukać i wysuszyć, włożyć do miski. Dodać oliwki i mandarynki. Cebulkę pokroić w drobną kostkę, fetę w średnio grubą. Ocet utrzeć z oliwą, dodać cukier i musztardę i dalej ucierać, aż nie uzyskamy gładkiego dressingu. Posilić Posolić i popieprzyć do smaku. (edit: Posilać się będziemy dopiero na zakończenie). Do sałatki dodać cebulkę i fetę. Wymieszać i polać dressingiem.
W tym wspólnym gotowaniu uczestniczyli oprócz mnie
Shinju http://kuchenne-wedrowki.blogspot.com/
Pela http://smakiprzysmaki.blogspot.com/
Panna Malwinna http://filozofiasmaku.blogspot.com/
Mops w kuchni http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
Emma http://emmagotuje.blogspot.com/
Michał http://paszczakgotuje.blogspot.com/
Ania-Król http://pysznoscikrola.blogspot.com/
Tu-Tusia http://polkazprzyprawami.blox.pl/html
6 komentarzy:
Wygląda bardzo kusząca Dobrusiu;) Dziękuję Ci bardzo za to, że przyłączyłaś się do wspólnego sałatkowania;)
przyłączam się do opinii Malwinny, że sałatka wygląda bardzo kusząco :)
dziękuję za wspólne pichcenie :)
Sałatka bardzo apetyczna w Twoim wydaniu :)
Dzięki za wirtualne "spotkanie :)
Ładnie wygląda, dzięki z wspólne grotowanie
Tobie też sałatka ładnie wyszła:) Dziękuję za wspólne gotowanie:)
Wygląda bardzo apetycznie! Dziękuję za wspólne ciachanie i mieszanie :)
Prześlij komentarz