Słodkie mango lassi
Składniki:
- 3 szklanki jogurtu naturalnego lub maślanki
- szklanka mleka
- szklanka mieszanki lodu z wodą
- szklanka zmielonego miąższu mango (tyle daje mniej więcej mango ważące 300 g)
- 4 łyżki cukru
Słone lassi z ostrą papryczką
Składniki:
- 2 szklanki jogurtu naturalnego lub maślanki
- szklanka mleka
- szklanka mieszanki lodu z wodą
- pół łyżeczki soli
- 1 ostra papryczka (najlepiej chilli) lub do smaku (można dać mniej jak ktoś nie lubi smoka w gębie)
Co do mango lassi, to nie było niespodzianek. Wiedziałam, że będzie pyszne. Bardzo byłam natomiast ciekawa lassi słonego. Moim zdaniem jest ciekawe i na upały również rewelacyjne, ale degustatorzy stwierdzili, że wolą słodkie i mam więcej ze słonym nie eksperymentować.
A we wspólnym lassowaniu oprócz mnie udział brały:
- Pela z kawowym lassi
- Lejdi z mango lassi
- Maggie z lassi limonkowo-kokosowym
- Mirabelka z bananowym lassi
- Panna Malwinna z kawowym lassi
- Gula z melonowym lassi
- Shinju z mango lassi
7 komentarzy:
To lassi z papryczką mnie zaciekawiło. Chętnie wypróbuję.
Witaj Dobromiło,
również zastanawiałam się nad wyborem lassi:) Myślę, że dodatek papryczki jest super pomysłem:) Chociaż ja również wybrałabym słodkie lassi:)
wybieram słodkie.. za sprawką mango!
Nie wiem, czy wytrawna wersja przypadlaby mi do gustu, ale slodka bardzo lubie :)
chyba jednak wole na slodko, chociaz oryginalna to ta pikantna ;D
U nas nareszcie cieplo - takie slone lassi na upaly w sam raz! :)
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Prześlij komentarz