- Maggie przygotowała Mor Monsen
- Mirabelka – Szwedzki torcik "Mazarin"
- Siaśka – Skoleboller - norweskie budyniowo-kokosowe bułeczki
- Dobromiła, czyli ja, – Kladdkaka
- a gospodyni akcji, Mopsik – norweski placek z migdałami
Ja zdecydowałam się na szwedzkie ciasto czekoladowe - Kladdkaka.
A oto skład wypieku:
Składniki:
- 125 g masła
- 2 jajka
- 220 g cukru
- 4 czubate łyżeczki kakao
- 120 g mąki
Masło roztopić i ostudzić. Jajka z cukrem ubić na gładką masę. Dodać kakao i mąkę i delikatnie zmiksować. Na koniec dodać masło i wymieszać. Wlać w natłuszczoną małą tortownicę. Piec ok. pół godziny w 150 stopniach C.
Ciasto jest ciekawe. Na zewnątrz chrupiące, w środku wilgotne. No i czekoladowe. A mnie ochota na czekoladę jak nie chciała przejść, tak nadal nie chce.
4 komentarze:
Ochota na czekolade ma to do siebie, ze im bardziej ja karmisz, tym bardziej rosnie ;)
A ciasto obledne! Troche jak brownie. Lubie takie.
Jestem bardzo ciekawa tego ciasta. Dziękuję Ci za wspólne pieczenie. Pamiętaj dodać jeszcze dziś przepis do akcji :)
Ta chrupiąca skórka z wierzchu wygląda obłędnie :)
Wlasnie dzisiaj stygnie moja kladdkaka. Ulubione ciasto moich dzieci
Prześlij komentarz