7 sierpnia 2009

Cukinia faszerowana

Na durszlaku trwa cukiniowy sierpień i u mnie w kuchni też już cukinia się zadomowiła.
Na początek przyrządziłam ją w mój ulubiony sposób - pieczoną faszerowaną. Przepis na to znalazłam w zeszłym roku w jakimś babskim pisemku, ale nie mam pojęcia w jakim, bo wycięłam stronę z przepisem i nie pozostała żadna informacja o tytule gazetki. Jedno co jest pewne, to to, że do tego numeru dodawali jakiś film bollywoodzki, bo inaczej by się ten przepis nie pojawił w moich zbiorach.

Składniki:
  • 2 cukinie
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 pomidory (w zależności od wielkości cukinii)
  • 200-300 g szynki (jw.)
  • ok. 100 g sera żółtego
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek
Cukinie przekroić wzdłuż, wydrążyć i posolić wewnątrz.


Tego co było w środku nie należy wyrzucać, jedynie wyjąć pestki. Resztę posiekać. Pomidory obrać i pokroić, cebulę i czosnek posiekać. Wymieszać wszystkie warzywa. Smażyć je ok 5 minut. Dodać drobno posiekaną szynkę i smażyć jeszcze 5 minut. Nałożyć farsz do cukinii, przyprawić i posypać startym serem. Zapiekać 15-20 minut.

5 komentarzy:

asieja pisze...

lubię pieczoną faszerowaną cukinię :-)

Anonimowy pisze...

Wygląda świetnie, tylko jak to zjadać? z tą zieloną skórką, czy bez niej?

EPK pisze...

Ja zjadam ze skórką, jest jak najbardziej jadalna.

Anonimowy pisze...

W takim razie dziś przygotuję na obiadek tą cukinię. Dziękuję za przepis.

EPK pisze...

W takim razie życzę smacznego.