W ten weekend trwa
Święto Kapusty.Długo zastanawiałam się co z tej okazji przyrządzić, wertowałam książki itd. Aż w końcu w starej książce pt. "Warzywa z mojego ogródka" znalazłam przepis o nazwie takiej jak w tytule posta. Przepis bardzo nieznacznie dostosowałam do swoich potrzeb
Składniki:
- 600 g brukselki
- łyżka masła
- łyżka mąki
- szklanka mleka
- jajko
- kilka kropel soku z cytryny
- ser żółty
- sól, cukier
Umytą brukselkę wrzucić do dużej ilości wrzącej osolonej i ocukrzonej (1 łyżką) wody i gotować 12 minut. W międzyczasie przygotować sos. W rondelku roztopić masło i wymieszać z mąką. Dolać mleko i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i wymieszać z jajkiem i sokiem z cytryny. Delikatnie posolić. Ugotowaną i odsączoną z wody brukselkę przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Zalać sosem i posypać startym serem. Zapiekać w nagrzanym piekarniku.
Przepis jest bezmięsny, więc uczestniczy nie tylko w
Święcie Kapusty ale i w
Dniach Kuchni Wegetariańskiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz