16 października 2009

Kotlety z patisona

Składniki:
  • 1 średni patison (pół kg)
  • 1 jajko
  • bułka tarta
Patisona obrać, wydłubać miękki miąższ wraz z pestkami i pokroić na plastry o grubości 0.5-1 cm. Obtoczyć w roztrzepanym jajku i w bułce. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju na "złociście".
 

Jak łatwo zauważyć, nie użyłam żadnych przypraw. I nie uważam, żeby ich brakowało, patison i panierka same dawały radę. Ale oczywiście można poeksperymentować też z przyprawami.

Przepis bierze udział w Dniach Kuchni Wegetariańskiej. No bo skoro dostałam dyspensę na jajka...

2 komentarze:

Cremebrulee pisze...

Dziewczyno skad masz patisona? Zajadalam sie nimi w dziecinstwie, nie widzialam zadnego od paru lat, ale mi teraz slinka leci, ech...

Dobromiła pisze...

Z działki. W sumie w markecie ani na bazarku też chyba nie widziałam.