Podaję przy okazji jak zrobić zakwas (za Pelą)
Składniki na zakwas:
- mąka żytnia razowa 2000 - kilkaset gramów
- letnia woda - jak wyjdzie
- słoik lub kamienny garnek
A teraz czas na chleb.
Składniki: (na formę o pojemności ok. 3l)
- 200 g zakwasu z przepisu powyżej
- 200 g mąki żytniej razowej
- 200 g mąki pszennej razowej
- 400-500 ml letniej wody
- 500 g młóta
- 300 g białej mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki soli
- olej do posmarowania formy
Etap I: (wieczorem lub przed pójściem od pracy)
W dużej misce wymieszać zakwas, mąki razowe i dolać tyle wody, aby dało się wymieszać i było lekko lejące. Przykryć i odstawić na ok. 8 godzin w przytulne miejsce.
Etap II: (wcześnie rano lub po południu)
Do ciasta dodać młóto, białą mąkę, posolić i dokładnie wymieszać. Formę natłuścić. Nałożyć ciasto do formy i odstawić na 2-3 godziny w ciepłe miejsce.
Etap III: (późno rano lub wieczorem)
Piekarnik nagrzać do 250°, wstawić chleb i od razu zmniejszyć ustawioną temperaturę na 200°. Piec godzinę. Potem wyłączyć grzanie i zostawić na chwilę w studzącym się piekarniku. Gdy troszeczkę przestygnie wyjąć chleb z formy i ustawić do góry nogami, aby stygł dalej.
3 komentarze:
Zawsze ciekawie ogladam przepisy na chleb...twój bardzo mi się podoba...zapisałam...i w wolnej chwili wykorzystam:)
Witaj, wyróżniłam Cię na swoim blogu
http://domiwkuchni.blox.pl/2011/07/Wspaniale-wyroznienie-i-cukier-cynamonowy.html
Pozdrawiam!!!
Świetny przepis, już teraz wiem jak wykorzystać młóto z warzenia mojego domowego piwa :) A propo "chleba w płynie" to zapraszam na mojego bloga
Prześlij komentarz