23 kwietnia 2012

Ciećburger

Dzisiejsze „wspólne” burgery z ciecierzycy robiliśmy według tego przepisu.

Składniki na burgery:

  • 540 g ciecierzycy z puszki lub namoczonej i ugotowanej suchej (ok. 200 g suszu)
  • 4 dymki pokrojone w półplasterki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • łyżka posiekanego świeżego oregano (zamieniłam na łyżeczkę suszonego)
  • pół łyżeczki mielonego kuminu
  • ćwierć łyżeczki soli

  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • do podania: przekrojone i podgrzane pity (w przepisie podane były 2, ja użyłam 4 – po jednej na burgera)
Składniki na sos:
  • 2 łyżki pasty tahini
  • pół szklanki jogurtu
  • łyżka soku z cytryny
  • 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • ćwierć łyżeczki soli
Składniki burgerów miksować pulsacyjnie aż do uzyskania wilgotnej, trzymającej się siebie i formowalnej masy. Uformować z niej cztery burgery. Smażyć na rozgrzanej oliwie po 4 minuty z każdej strony. W międzyczasie wymieszać składniki na sos.
Nakładać burgery i sos do ciepłych pit. Można również włożyć jakąś sałatkę do środka, albo podać osobno (wybrałam osobno).
A oto jak mój ciećburger udaje, że pokazuje język.


Burgery robili też:


5 komentarzy:

mopswkuchni pisze...

Ładnie Ci wyszedł, pity sama robiłaś?

pasjonatka pisze...

robicie smaka i tyle ;p

Dobromiła pisze...

Mopsiku, niestety tym razem kupiłam gotowca.

Maggie pisze...

"Ciecburger" mnie rozbroil :)

Pela pisze...

Ciećburgery są ekstra :)