Składniki:
- dwa kawałki piersi z kurczaka (ze zdjęcia wychodzi mi, że to nie były całe dwie piersi, tak czy siak zamieniłam na 400g indyka, bo akurat to miałam pod ręką)
- łyżka wina
- łyżka sosu sojowego
- białko z połowy jajka
- skrobia kukurydziana (dałam w zamian czubatą łyżkę mąki kukurydzianej)
- pół łyżki ketchupu
- pół łyżki cukru
- sól (dałam pół łyżeczki)
- sok z połowy cytryny (co do tej cytryny to mam pewne wątpliwości, bo na zdjęciach w książce jest raczej limonka, ale jednak wzięłam cytrynę, bo akurat miałam taką, która potrzebowała być szybko wykorzystana)
- posiekana natka pietruszki (dałam łyżeczkę)
Kurczaka pokroić w paski i marynować w winie z sosem sojowym przez ok. 20 minut. Następnie zanurzyć w skrobi wymieszanej z jajkiem i szybko smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Wymieszać sok, ketchup, cukier, sól i natkę i polać tym gotowe mięso.
Przepis dodają do akcji
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz