Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej chlebowej
- półtorej szklanki letniej wody
- 2,5 dag drożdży
- łyżka cukru
- 3 łyżki sody oczyszczonej
- łyżeczka soli
- gruboziarnista sól do posypania
Drożdże rozrobić z cukrem w połowie wody. Dodać mąkę, sól i resztę wody. Wymieszać i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Ponownie zagnieść. Odrywać po kawałku, formować wałeczki i zawijać je w precle. W garnku zagotować litr wody, dodać sodę, delikatnie zanurzać precle i gotować je paręnaście sekund od wypłynięcia. Wyłowione i odcedzone wyłożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia, posypać grubą solą (ja użyłam soli od Peli, sprawdziła się rewelacyjnie), ewentualnie ponacinać w paru miejscach. Piec 10 minut w 200°C.
Za tło zdjęcia robi kieliszek z dunkelem. Aga poleca te precle do weizena, ale z dunkelem też dobrze smakują. W końcu i to i to to piwo pszeniczne.
2 komentarze:
Piękne te precelki, w końcu muszę je zrobić :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
urocze :) lubię takie 'chrupacze' :D
Prześlij komentarz