6 października 2012

Krem z marchwi i soczewicy

Dzisiaj nadeszła pora na wspólne zupowanie według tego przepisu. Ja zrobiłam modyfikację marokańską, czyli zamiast płatków chilli i kuminu użyłam harissy, ale dodałam trochę chilli w proszku, soli i pieprzu, aby nadal pozostało pikantne.

Składniki:

  • 600 g marchwi
  • kilka łyżeczek harissy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 140 g czerwonej soczewicy
  • litr wywaru warzywnego
  • 125 ml mleka
  • sól, pieprz, chilli
Marchew umyć i utrzeć na tarce warzywnej. Nie trzeba obierać! Na szczęście, bo miałam do zużycia bardzo drobną, działkową marchew, której obieranie byłoby katorgą. Harissę podgrzać w garnku, dodać oliwę, marchew, soczewicę, wywar i mleko. Zagotować i gotować kwadrans. Doprawić. Przed podaniem zblenderować. Można udekorować kleksami z jogurtu. W oryginale proponują jeść z chlebkami naan, ja przegryzłam zupełnie innym rodzajem chleba, a mianowicie moim razowym z młóta.

7 komentarzy:

Szana pisze...

samo zdrowie, w sam raz na jesień ;)
pozdrawiam,
Szana ;)

shinju pisze...

Też myślałam nad zrobieniem tej wersji z harissą, ale zdecydowałam że najpierw zrobię oryginalną. Było smakowicie, więc z pewnością wypróbuję ten inny wariant.

Maggie pisze...

Wersja z harissa jest na mojej liscie do zrobienia :)

pasjonatka pisze...

pyszna jak wszedzie ;)

bartoldzik pisze...

A ja namieszałem i paprykę i harissę. Nie chciałem przesadzić z ostrością i zrezygnowałem z chili zastępując ją słodką.
Zupka była charakterna, ale nie powalała ostrością po pierwszym łyku :-)

martyns pisze...

Taka zupa musi nieźle grzać w takie chłodne dni jak dzisiaj, ja ostatnio robiłam krem warzywny http://timetodosomethinfun.blogspot.com/2012/10/soneczny-krem-z-warzyw-w-kolorze-jesieni.html polecam bo pyszny!!!

Beatrice pisze...

Pyszna zupka! idealne na jesienne dni :)