29 października 2012

Pieczona dynia z boczkiem

Na dzisiaj w naszym wspólnym gotowaniu zaplanowane było wytrawne danie z dynią. Ja zdecydowałam się z tej okazji wypróbować przepis na pikantną dynię pieczoną z boczkiem.

Składniki:
  • dynia
  • wędzony boczek
  • sól
  • mielone chilli
  • oliwa z oliwek
Dynię umyć, wykroić pestki i pokroić na grube plastry. Moim zdaniem nie trzeba obierać, bo skórka po upieczeniu robi się całkiem jadalna, ale jak ktoś jest bardzo wrażliwy na skóry to niech obierze. Boczek  pokroić na cienkie plasterki. Owinąć dynię w boczek, w razie konieczności przymocować wykałaczkami lub szpikulcami. Włożyć do naczynia żaroodpornego. Lekko posolić i posypać chilli. Skropić oliwą. Piec pół godziny w 200°C. W trakcie pieczenia tworzy się troszeczkę sosu dyniowo-boczkowego. Ja użyłam go jako okrasy do kaszy gryczanej i razem stworzył mi się prosty i szybki obiad. 


A oprócz mnie gotowali:

7 komentarzy:

Mirabelka pisze...

Na początku myślałam, że to banany :D fajnie wygląda taki szaszłyczek :)

mopswkuchni pisze...

Też miałam wrażenie, ze to banany z boczkiem ;) Lubię takie proste i idealnie dobrane połączenia smaków!

Beatrice pisze...

Ten boczek musi fajnie podkręcać smak całości :) Mniam :)

Dobromiła pisze...

Skoro można zrobić ananasa z cukinii, to dlaczego nie banany z dyni? ;-)

kasia1977 pisze...

Jedyny kawalek wieprzowiny, za ktorym od czasu do czasu zatesknie, to wlasnie boczek... A nie mozna go niczym wegetarianskim zastapic niestety... :(
Niech sobie chociaz popatrze u Ciebie, bo danie wyglada pysznie :)

Dziekuje za kolejne wspolne kucharzenie!

pasjonatka pisze...

dynia i boczek? eureka ;)

Wiera pisze...

Pamiętam, że mój kolega traktuje kukurydzę zapiekaną z boczkiem jako najbardziej męskie danie na świecie. Ciekawe, jak zareaguje na dynię? :)