Składniki:
- dynia
- wędzony boczek
- sól
- mielone chilli
- oliwa z oliwek
Dynię umyć, wykroić pestki i pokroić na grube plastry. Moim zdaniem nie trzeba obierać, bo skórka po upieczeniu robi się całkiem jadalna, ale jak ktoś jest bardzo wrażliwy na skóry to niech obierze. Boczek pokroić na cienkie plasterki. Owinąć dynię w boczek, w razie konieczności przymocować wykałaczkami lub szpikulcami. Włożyć do naczynia żaroodpornego. Lekko posolić i posypać chilli. Skropić oliwą. Piec pół godziny w 200°C. W trakcie pieczenia tworzy się troszeczkę sosu dyniowo-boczkowego. Ja użyłam go jako okrasy do kaszy gryczanej i razem stworzył mi się prosty i szybki obiad.
A oprócz mnie gotowali:
8 komentarzy:
Na początku myślałam, że to banany :D fajnie wygląda taki szaszłyczek :)
Też miałam wrażenie, ze to banany z boczkiem ;) Lubię takie proste i idealnie dobrane połączenia smaków!
Ten boczek musi fajnie podkręcać smak całości :) Mniam :)
Skoro można zrobić ananasa z cukinii, to dlaczego nie banany z dyni? ;-)
Jedyny kawalek wieprzowiny, za ktorym od czasu do czasu zatesknie, to wlasnie boczek... A nie mozna go niczym wegetarianskim zastapic niestety... :(
Niech sobie chociaz popatrze u Ciebie, bo danie wyglada pysznie :)
Dziekuje za kolejne wspolne kucharzenie!
dynia i boczek? eureka ;)
Pamiętam, że mój kolega traktuje kukurydzę zapiekaną z boczkiem jako najbardziej męskie danie na świecie. Ciekawe, jak zareaguje na dynię? :)
Looking for the best place to buy Psychedelics muhsrooms , MDMA ( molly ) , coke , lsd , pills, cystal meth, exotics vapes, carts and more others online at natural meds online shop
Click below for purchase
buy pure bio cocaine online
buy pure colombian coke online
buy crack cocaine online
buy pure Volkswagen coke online
Prześlij komentarz