Składniki:
- 350 ml mleka
- 100 g gorzkiej czekolady
- pół łyżki miodu
- skórka starta z połowy cytryny
- kieliszek rumu (w przepisie podana była „porcja”, uznałam, że jest to duży kieliszek do wódki)
- pół kieliszka dżinu (jw.)
- szczypta mielonego chilli
- szczypta mielonego imbiru (dawałam duże szczypty)
Czekoladę rozpuścić w mleku podgrzewając na parze i mieszając. Pozostawić do ostygnięcia a następnie chłodne wstawić do lodówki na godzinę. Zmiksować miód, skórkę, alkohole i przyprawy, po czym odcedzić (ładnie mi się zmiksowało i ominęłam odcedzanie). Dodać do mleka z czekoladą i dokładnie wstrząsnąć (najlepiej w shakerze, którego nie posiadam, ale naczynie z przykrywką dało radę).
Czekoladowe słodkości przygotowane przez innych blogerów:
- Maggie: ciasto klementynkowe z czekoladą
- Emma: ekspresowe klasyczne brownies z lodówki
- Wiera: legumina czekoladowa
- Mirabelka: pikantne ciasteczka czekoladowe
- Eve: tarta bezowa z czekoladą, daktylami i orzechami włoskimi
- Siankoo: czekoladowa rozkosz
- Panna Malwinna: naleśniki czekoladowe z kremem chantilly
Przepisy z tego naszego gotowania wchodzą w skład akcji Czekoladowy weekend i Z książką w kuchni 2013.
Ja korzystałam z książki „Czekolada” Elizabeth Ferretti, wydanej przez Top That! Publishing PLC, 2004
4 komentarze:
Ale pyszności! ...straszna pokusa do wypróbowania. :)
Wow! Wystrzałowy drink :)
Coś świetnego, w sam raz na ploty z koleżanką.
kurcze dwie przyjemnosci w jednym ;D
Mmm, ależ pyszności :) Ta pianka faktycznie kusi ogromnie :)
Prześlij komentarz