Składniki:
- 0,5 kg polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w kostkę
- marynata:
- łyżka sosu sojowego
- szczypta płatków chili (nie miałam, więc dałam chili w proszku)
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki sosu sojowego
- łyżka białego octu winnego
- 250 ml wody
- 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych (użyłam rzepakowego)
- 2 pory
- 1 czerwona papryka, pokrojona w paseczki
- 1 cukinia
- 1 marchew
- szczypta soli
Polędwiczkę pokroić w kostkę. Wymieszać składniki marynaty, dodać mięso i odstawić do lodówki na pół godziny. Białą część porów pokroić w cienkie plasterki, a paprykę, cukinię i marchewką po wstępnym przygotowaniu pokroić w słupki.
W małej misce połączyć sos sojowy, mąkę kukurydzianą i biały ocet. Mieszając dodawać stopniowo wodę i odstawić. Rozgrzać mocno 1 łyżkę oleju w woku lub na patelni. Wrzucić wieprzowinę z marynatą i smażymy mieszając przez 2-3 minuty. Wyjąć mięso łyżką cedzakową i odłkłożyć. Rozgrzać drugą łyżkę oleju, wrzucić pora i paprykę, smażyć 2 minuty, dodać cukinię, marchew i sól, smażyć kolejne dwie minuty. Cały czas podczas smażenia mieszać. Dodać mięso i sos, podgrzewać, dopóki sos nie zgęstnieje. Podawać z ryżemTę potrawę przygotowałyśmy w gronie:
3 komentarze:
Bardzo się cieszę, że dołączyłaś :) Wygląda świetnie :)
wygląda świetnie :) osobiście bardzo mi smakowała :) dziękuję za wspólne pichcenie :*
Twoja wieprzowinka prezentuje się bardzo apetycznie;)
pozdrawiam serdecznie
Prześlij komentarz