Składniki:
- 6 szklanek wody
- liść laurowy
- ząbek czosnku
- pół kg dużych krewetek z pancerzykami
- 80 g masła
- 4 łyżki oliwy
- mała cebulka (najlepiej szalotka)
- 2 szklanki ryżu
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- szklanka startego parmezanu
Cebulkę drobno posiekać. Oliwę i połowę masła rozgrzać na dużej patelni, wrzucić cebulkę i zeszklić. Dodać surowy ryż i smażyć 2 minuty mieszając. Po tym czasie wlać wino, gotować, mieszać i czekać, aż się wchłonie. Po tym dolewać po pół szklanki wywaru i gotować, i mieszać, i czekać, aż się wchłonie. I tak do momentu, aż ryż będzie miękki a wywaru zabraknie. Gdy ten wspaniały fakt już nastąpi, zdjąć z ognia, dodać resztkę masła i parmezan i wymieszać.
Razem ze mną przygotowali risotto:
Dodaję ten przepis do akcji Z książką w kuchni 2013.
Korzystałam z przepisu (z drobnymi modyfikacjami) z książki „Encyklopedia kuchni włoskiej. 1001 oryginalnych przepisów”. (praca zbiorowa, tłumaczenie Piotr Cieśla),, wydane przez Świat Papieru, 2004
Zobacz też:
7 komentarzy:
Dawno nie jadłam krewetek :) Chętnie bym skubnęła Twojego risotto :)
Chętnie bym zjadła takie risotto:)
U mnie też krewetki znalazły się w risotto, uwielbiam ryż z owocami morza!
risotto z krewetkami jeszcze nie jadłam, ale jest kuszące :)
Z krewetkami, pycha :) Bardzo fajnie, że zrobiłaś do niego bulion z pancerzyków, na pewno miało intensywnie krewetkowy smak :)
Krewetki same z siebie mają raczej łagodny smak, więc bulion też nie był bardzo intensywny. Ale rzeczywiście krewetkowość było czuć.
Wonderful, what a blog it is! This weblog gives useful facts to us, keep it up.
바카라사이트
사설토토
Prześlij komentarz