5 listopada 2008

Pasta z soczewicy

Przepis znaleziony w puszce, oryginalnie z pl.rec.kuchnia autorstwa Gandalfa. Ja oczywiście musiałam trochę zmodyfikować (przepis niezmodyfikowany to przepis stracony). Główna zmiana to wyrzucenie czosnku. Pastę produkuję z przeznaczeniem na kanapki do pracy i tam epatowanie czosnkiem mogłoby nie być mile widziane. Bez czosnku też jest dobre, więc podaję moją wersję:

Składniki:
  • 100 g suszonej soczewicy (ja używam zielonej)
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pieprz, bazylia, tymianek, oregano
Soczewicę namoczyć i ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pod koniec gotowania dodać mąkę. Odstawić do wystygnięcia. Następnie wymieszać z sosem, olejem i przyprawami. Rozdziabdziać widelcem i gotowe.


Wizualnie może nie jest zachęcające (kolorystyka i konsystencja błota), ale w połączeniu z pieczywem tworzy bardzo fajny smak.

Brak komentarzy: