Przepis znaleziony w
puszce, oryginalnie z pl.rec.kuchnia autorstwa Gandalfa. Ja oczywiście musiałam trochę zmodyfikować (przepis niezmodyfikowany to przepis stracony). Główna zmiana to wyrzucenie czosnku. Pastę produkuję z przeznaczeniem na kanapki do pracy i tam epatowanie czosnkiem mogłoby nie być mile widziane. Bez czosnku też jest dobre, więc podaję moją wersję:
Składniki:
- 100 g suszonej soczewicy (ja używam zielonej)
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
- pieprz, bazylia, tymianek, oregano
Soczewicę namoczyć i ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pod koniec gotowania dodać mąkę. Odstawić do wystygnięcia. Następnie wymieszać z sosem, olejem i przyprawami. Rozdziabdziać widelcem i gotowe.
Wizualnie może nie jest zachęcające (kolorystyka i konsystencja błota), ale w połączeniu z pieczywem tworzy bardzo fajny smak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz