28 lutego 2012

Sambouseki

To wspólne gotowanie jest na temat tego przepisu: http://arabic-food.blogspot.com/2009/11/sambousek-chicken-and-vegetables.html 

Składniki (ciasto)
  • 420 g mąki
  • 1 łyżka cukru
  • półtorej łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka drożdży (ok. 25 g.), rozpuszczona w 4 łyżkach ciepłej wody
  • 3/4 szklanki wody
Składniki (nadzienie)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • 250 g mielonego mięsa z kurczaka
  • 100 g cukinii, pokrojonej w drobną kostkę (zamieniłam na kabaczek)
  • 100 g zielonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę (zamieniłam na czerwoną)
  • 70 g bakłażana, pokrojonego w drobną kostkę
  • 1 średni pomidor (150 g), obrany i posiekany (użyłam puszkowanego)
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych (pominęłam)
  • ćwierć łyżeczki czarnego pieprzu
  • pół łyżeczki przyprawy siedem smaków (pieprz, kumin, papryka, goździki, kolendra, gałka, cynamon i kardamon – z braku gotowej przyprawy sypałam na oko)
  • sól
Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać cebulę, podsmażać 2 minuty. Dodać mięso i smażyć aż zbrązowieje. Dodać paprykę, cukinię bądź kabaczek i bakłażan i smażyć jeszcze 5 minut.
Dodać pomidora, przecier i doprawić. Smażyć kolejne pięć minut, aby odparowała woda. Odstawić farsz do ostygnięcia.
W tym czasie wymieszać mąkę, sól i cukier. Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie i odstawić, aby ruszyły. Do mąki doać olej i rozetrzeć na kruszonkę. Dodać drożdże, dolać wodę i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryte ściereczką odstawić na pół godziny.
Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość 3 mm, wyciąć kółka, nakładać farsz i sklejać pierożki. Ułożyć na natłuszczonej blasze lub papierze do pieczenia i odstawić na jeszcze pół godziny.
Nasmarować pierożki olejem lub jajkiem. Piec 10-15 minut w temperaturze 220-250 stopni C.



Tym razem gotowali ze mną:
- Tu-tusia- http://polkazprzyprawami.blox.pl/html
- Michał http://paszczakgotuje.blogspot.com/
- Ania (Król) http://pysznoscikrola.blogspot.com/
- Mirabelka- http://mirabelkowy.blogspot.com/
- Emma- http://emmagotuje.blogspot.com/
- Shinju- http://kuchenne-wedrowki.blogspot.com/
- Panna Malwinna- http://filozofiasmaku.blogspot.com/

II Festiwal Kuchni Arabskiej

Podobne przepisy:

9 komentarzy:

tu-tusia pisze...

Dzięki za wspólne gotowanie i do następnego :)

Marianna | coutellerie.pl pisze...

Bardzo mi się podobają. Wyobrażam je sobie jako świetną przekąskę, ale muszą być ciekawą alternatywą obiadową - czy nie są zbyt zapychające na tzw. pierwsze danie?

Ania pisze...

Ładnie Ci wyszły, takie małe, rumiane półksiężyce:)

Emma pisze...

apetycznie wyglądaja :) do następnego wspólnego pichcenia!

EPK pisze...

Mariszko, ja je zużyłam na obiad (z dodatkiem sałatki). Nie są wcale zapychające. Może dlatego, że nadzienie jest dość wilgotne.
W każdym razie mój dwuletni synek pochłonął pięć sztuk i wcale nie wyglądał na zapchanego. O dorosłych już nie wspominając.

Paszczak pisze...

Ładnie wyszły, Ładniutkie :), dzięki za wspólne gotowanie

Panna Malwinna pisze...

Cieszę się, że przyłączyłaś się do "sambousekowania";)

Maggie pisze...

Bardzo zaluje, ze nie zdazylam z tymi pierozkami - zagladam na wasze blogi i slinka mi cieknie, bo wygladaja wspaniale!

MasterofDisaster pisze...

Fajna alternatywa dla tradycyjnych pierogów. Farsz, sądząc po składnikach, musi być bardzo aromatyczny! Pozdrawiam serdecznie! :)