Oto moja druga propozycja do Zimowego Festiwalu Zup - krem z rzodkwi.
Składniki:
- pół kg rzodkwi
- 10 ziemniaków
- 2 l bulionu
- sól, pieprz
- ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki papryki w proszku
- zioła prowansalskie
- ewentualnie (dla niewegan) ser żółty do posypania
Jeśli ktoś lubi zupę cebulową, to ta forma przygotowania rzodkwi też powinna mu zasmakować.
3 komentarze:
Bardzo fajna zupka! Przymierzaliśmy się już kilka razy do zupy z rzodkiewek, ale zwykle coś innego na drodze stawało. Pozdrawiam.
:-D
Z rzodkiewkami może być problem ze starciem. Toż to straszne maleństwa. Chociaż widziałam podobne przepisy i na rzodkiewki. W końcu smak mają podobny do rzodkwi.
Ciekawa ta zupka...Pozdrawiam serdecznie:)
Prześlij komentarz