13 stycznia 2009

Zupa rzodkwiowa


Zimowy Festiwal Zupy 10.01.2009 - 20.01.2009Oto moja druga propozycja do Zimowego Festiwalu Zup - krem z rzodkwi.

Składniki:
  • pół kg rzodkwi
  • 10 ziemniaków
  • 2 l bulionu
  • sól, pieprz
  • ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki papryki w proszku
  • zioła prowansalskie
  • ewentualnie (dla niewegan) ser żółty do posypania
Ziemniaki obrać i pokroić na małe kawałki. Zagotować bulion, dodać ziemniaki i gotować ok. 10 minut. Rzodkiew utrzeć na tarce warzywnej, dodać do bulionu z ziemniakami i gotować dalsze 10 minut. Zupę przetrzeć przez sito (a przynajmniej jej część) i przyprawić. Przed podaniem można posypać startym serem lub podać z grzankami.
Jeśli ktoś lubi zupę cebulową, to ta forma przygotowania rzodkwi też powinna mu zasmakować.

3 komentarze:

grumko pisze...

Bardzo fajna zupka! Przymierzaliśmy się już kilka razy do zupy z rzodkiewek, ale zwykle coś innego na drodze stawało. Pozdrawiam.

Dobromiła pisze...

:-D
Z rzodkiewkami może być problem ze starciem. Toż to straszne maleństwa. Chociaż widziałam podobne przepisy i na rzodkiewki. W końcu smak mają podobny do rzodkwi.

andzia-35 pisze...

Ciekawa ta zupka...Pozdrawiam serdecznie:)