Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 60 g mąki
- 1 cebula
- 30 g smalcu
- „na koniec noża” pieprzu (bardzo mi się ta jednostka miary podoba)
- sól
Ziemniaki obrać i utrzeć na tarce, po czym odsączyć z wody. Cebulę posiekać i podsmażyć na smalcu. Ziemniaki osolić, opieprzyć, dodać mąkę i cebulę, wymieszać. Rozłożyć na wysmarowanej blasze (ja wyłożyłam na pergaminie) i upiec w gorącym piekarniku. W książce proponują jeszcze skropić po wierzchu smalcem dla smaku, ja z tego nie skorzystałam. I jeszcze zacytuję oryginalny przepis: „Takie placki zastępują często na wsi chleb. Gorące dobre są ze śmietaną.”
Na zdjęciu jest 1/4 placka z dekoracją ze śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz