Na wstępie podamy jakąś lekką zupę, cebulowa udaje mi się przecież zawsze świetnie.L.M. Montgomery „Ania z Avonlea”
Jako kolejną propozycję do akcji 100 lat z Lucy Maud chciałam przygotować coś obiadowego. Dotychczas były same desery i jedna propozycja śniadaniowa, więc nadeszła pora na odmianę. Przed tym jak zaczęłam szukać odpowiedniego przepisu do tego cytatu, sprawdziłam w oryginale, że cebulowa Ani to konkretnie zupa-krem z cebuli. Anglosaski krem z cebuli jest zupełnie inny niż bardziej znana u nas francuska cebulowa. Nigdy go nie próbowałam, więc tym bardziej byłam ciekawa, jak smakuje.
Na warsztat wzięłam przepis na staroangielską zupę-krem z cebuli.
Składniki:
- 25 g masła (2 łyżki)
- 450 g obranej cebuli
- 568 ml mleka (czyli pinta)
- 300 ml wody
- 4 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 45 ml wody (3 łyżki) do rozmieszania mąki
- 2 łyżki świeżej śmietany
- sól, pieprz
- natka pietruszki do przybrania
Cebulę pokroić w cienkie plasterki. W rondlu rozgrzać masło i wrzucić na nie cebulę. Przykryć i podgrzewać aż cebula nie zmięknie. Od czasu do czasu potrząsać rondlem, żeby się nie przypaliło.
Dolać mleko i wodę, przyprawić. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu ok. 25 minut. Mąkę kukurydzianą rozmieszać z zimną wodą, wlać do zupy i zagotować. Gotować kilka minut mieszając, aż nie zgęstnieje. Dodać śmietanę i wymieszać. Sprawdzić smak i ewentualnie doprawić. Przed podaniem podgrzać nie doprowadzając do wrzenia. Podawać posypane nacią pietruszki.
Skoro to starodawny przepis to wybrałam do niego starodawne naczynie do podania.
Ta zupa-krem zaskakuje tym, że nie jest jednolita, tylko pływają w niej piórka z cebuli. Moim zdaniem dodatkowe zmiksowanie jej może być dobrym pomysłem.
Przepis oprócz mojej akcji
uczestniczy też w
3 komentarze:
lubimy zupę cebulową :) chociaż ja jeszcze nie dodawałam do tej zupy mleka, a i owszem zawsze miksujemy cebule :) jest wtedy jeszcze smaczniejsza! świetny przepis na te jesienne szare dni :)
pozdrawiam!
Pychotka :)
Wygląda smakowicie i pewnie też tak smakuje. W sam raz na ten chłodny czas. Pozdrawiam:)
Prześlij komentarz